Najbolj prizemljena veganska kuharica Saša Šketa prinaša več kot 80 preprostih in preverjenih receptov za dobrote, pripravljene popolnoma na rastlinski osnovi. Med njimi so klasike iz slovenske kulinarike (dušena repa z matevžem, tople kmečke murke, pustni krofi, orehova potica …) pa tudi sodobne dobrote iz lokalnih sezonskih sestavin.
100 % rastlinsko, 100 % okusno
»Velik užitek je, kadar lahko določeno jed pripravim na popolnoma rastlinski osnovi, ne da bi bil pri tem žrtvovan okus,« pravi priljubljeni Sašo Šketa, ki ga radi spremljamo na kuharskih spletnih straneh presno.si in sketa.si ter v TV-oddaji Dobro jutro. Zato nam s svojimi recepti predstavlja preprost način, kako lahko v svoj jedilnik vključimo čim več rastlinsko obarvane prehrane, v njej pa bodo seveda ideje za pestrejši in slastnejši jedilnik našli tudi tisti, ki se v celoti prehranjujejo vegansko. Sam je vegetarijanec že od leta 2000.
Lokalne sezonske sestavine
»Med recepti ne boste našli kokosovega olja, ki je priplulo na trgovski ladji iz Indonezije, tudi avokado iz sončne Mehike boste zaman iskali.« Nas pa v duhu zavedanja, da je najboljše tisto živilo, ki ima najkrajšo pot do naše mize, čakajo odlični recepti za jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin iz Slovenije in okolice. In to še zdaleč ne le iz »naslovnih junakov«, repe in krompirja, temveč tudi iz zelja, rdeče pese, kolerabe, pastinaka …
Dobrote za vse letne čase
Recepti so razvrščeni po letnih časih in rubrikah »Glavne jedi«, »Priročno« in seveda »Sladki trenutki«, saj je Šketa priznan mojster sladic, ki so njegova strast. Spomladi se nam bodo tako denimo cedile sline ob čiliju z zelenjavo, špinačni lazanji s čebulo, koruznem pomfriju iz pečice, veganskih kremnih rezinah … Poleti se bomo razvajali z burgerji z rjavim fižolom, pito s češnjevimi paradižniki, pirinim šmornom s pomarančno karamelo ... Jeseni si bomo privoščili nadevano repo, pisani ričet s pečeno papriko ali jabolčni štrudelj z ingverjem. Pozimi se bomo greli s sarmami z ajdovo kašo in gobami, vegansko wellingtonsko pečenko in buhtlji z marmelado.
80 receptov in veliko koristnih nasvetov
Poleg odličnih receptov nam Sašo Šketa ponuja tudi številne kuharske postopke, nasvete in recepture, ki jih je vedno dobro poznati in imeti pri roki. Znate nadomestiti jajca v jedeh? Pa pripraviti vegansko omako bešamel, vegansko skuto, testo in topljiv sir za pico? Kaj pa vegansko meringo? Neutrudni gurman Sašo Šketa nas vabi: »Ni lepšega kot kuhati v prijetni družbi, obdan z veliko smeha in dobre volje. Tudi vam želim veliko zabave v kuhinji.«
Sašo Šketa odgovarja na 3 praznična vprašanja
V Dobrih zgodbah poglejte recepte Saša Škete za pokušino
»Torej: to je kuharska knjiga, ki združuje več kot 80 receptov, navdih išče v sestavinah, ki jih najdemo na njivah in poljih ter v sadovnjakih, do 300 kilometrov oddaljenih od Ljubljane.« – Odprta kuhinja
»Šketa, ki prisega na sezonsko in lokalno hrano, se nam v svoji knjigi predstavlja kot ljubitelj tradicionalnih domačih (slovenskih) jedi, kot je repa z matevžem, ter domiselnih, izvirnih inovativnih jedi, kot je pica s kostanjem. Kot nadobudni kulinarični izumitelj nam mimogrede razkrije skrivnost domače veganske majoneze, skute in sira, hkrati pa se izkaže tudi za mojstrskega peka sladic, ki že od nekdaj navdušujejo v domači kuhinji.« – Isis
Leto izida: 2021
Število strani: 206
ISBN/EAN: 9789612824952
Mere izdelka: 19,5 x 25 cm
Vezava: Trda
Datum izida:
Založba: Cankarjeva založba