Štruklji za glavno jed, prilogo ali posladek
Postrezite s tradicionalno domačo dobroto, ki jo po vsej Sloveniji poznajo in pripravljajo že več stoletij.
Štruklji so ena izmed desetih največjih slovenskih znamenitosti. Skorajda po vsej Sloveniji svoje različice pripravljajo že več stoletij, predvsem za praznike, denimo ob cerkvenih proščenjih in večjih kmečkih delih, kot so košnja, mlačev in trgatev.
Prvi recept za štruklje imamo zapisan že iz leta 1589, ko jih je kuhar na nadvojvodskem dvoru v Gradcu popisal kot slovenske pehtranove štruklje. Nadvse vsestransko specialiteto lahko pripravite sladko ali slano in jo ponudite kot glavno jed, prilogo ali posladek.
Vas je zamikalo, da bi postregli s to tradicionalno slovensko dobroto? Več kot sto receptov najdete v knjigi dr. Borisa Kuharja Štruklji. Za pokušino vam predstavljamo recepte za tri različice z različnih koncev Slovenije.
Kobariški štruklji
za testo
• 1 kg bele mehke moke
• 500 ml kropa
• 2 ščepca soli
• 50 ml olja
za nadev
• 250 g zmletih orehov
• 250 g rozin
• 250 g drobtin
• 100 g sladkorja
• 100 ml sladke smetane
• 1 žlička cimeta
• 1/2 žličke zmletih nageljnovih žbic
• nastrgana lupinica 1/2 limone
za zabelo in posip
• 50 g masla
• 100 g drobtin
• kristalni sladkor
• cimet
Moko poparimo z osoljenim kropom, dodamo olje in takoj zamesimo testo.
Ko se testo ohladi, iz njega oblikujemo svaljek in ga razrežemo na enake koščke ter jih z dlanjo sploščimo.
Za nadev zmešamo orehe, rozine, drobtine, sladkor, začimbe in stepeno sladko smetano. Iz te zmesi oblikujemo majhne svaljke in jih položimo na testene kroge.
Ko razdelimo ves nadev, testo spojimo, tako da na eni strani nastane naborek. Na sredini naborka pritisnemo s prstom.
Štruklje kuhamo v rahlo osoljenem kropu 25 do 30 minut oziroma dokler ne priplavajo na površje.
Kuhane štruklje zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami in potresemo s kristalnim sladkorjem, ki smo mu primešali malo cimeta.
Kostelski štruklji
za testo
• 500 g bele moke
• 1 žlica olja, masti ali masla
• 1/2 žličke soli
• 300 ml tople vode
za nadev
• 3 žlice olja, masti ali masla
• 1 žlica kumine
Moko presejemo v skledo in na vrhu naredimo jamico. V jamico damo maščobo in sol ter prelijemo z vodo. Vse razmešamo, nato testo zelo dobro pregnetemo (gnetemo približno 10 minut), da postane dovolj prožno in se ne prijema več rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem, da se ne zasuši, pokrijemo s toplo skledo in pustimo počivati vsaj 30 minut.
Spočito testo na pomokanem prtu razvaljamo, premažemo z oljem, razvlečemo ter odrežemo robove.
Testo premažemo z maščobo, potresemo s kumino in zvijemo v štrukelj.
Štrukelj zvijemo v obliko polža, ga zavijemo v vlažen prtič in položimo v krop ter kuhamo 30 do 40 minut.
Kuhan štrukelj narežemo na rezine in ponudimo tople.
Špinačni štruklji
za vlečeno testo
• 500 g moke
• 1 do 2 jajci
• približno 200 ml mlačne, malce okisane in osoljene vode
• 50 g masla ali katere druge maščobe
• 50 ml olja za premaz
za nadev
• 300 g špinače
• 50 g masla
• 100 ml kisle smetane
• 50 g parmezana
• 3 jajca
Moko presejemo v skledo in na vrhu naredimo jamico. V jamico damo jajca, maščobo in prelijemo z vodo. Vse razmešamo, nato testo zelo dobro pregnetemo. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem, pokrijemo s toplo skledo in pustimo počivati pol ure.
Špinačo skuhamo, jo na maslu hitro prepražimo, dodamo kislo smetano in dve jajci.
Testo razvlečemo in ga pokapamo z raztopljenim maslom. Nato ga namažemo do dveh tretjin z razžvrkljanim jajcem in špinačnim nadevom ter potresemo z nastrganim parmezanom.
Testo zvijemo v štrukelj in ga zavijemo v vlažen prtič (ter ga zvežemo) ali v namaščeno aluminijasto folijo. Štrukelj kuhamo v osoljenem kropu 20 minut.
Kuhan štrukelj narežemo na tanke rezine in ponudimo.