Grški okusi na krožniku
Grki radi kuhajo in radi tudi dobro jedo. Uživajte pri mizi tudi vi z okusnimi recepti, ki dišijo po Grčiji.
Grška hrana je zelo okusna in zdrava. Njihov jedilnik bogati veliko vrst zelenjave, ki jo pogosto pripravljajo v pečici, jedi pa začinijo s sredozemskimi začimbami.
Za pokušino smo vam pripravili tri recepte, ki jih je v knjigi Okusimo Grčijo zbrala Marjana Fras, Slovenka, ki je v Grčiji živela 28 let. Po vrnitvi v Slovenijo se je odločila zapisati recepte ter okusno in zdravo grško kulinariko bolje predstaviti tudi Slovencem.
Zelenjavni žepki
Testo
- 500 g moke
- ½ skodelice olivnega olja
- 1 žlička soli
- ⅔ skodelice vode
- 2–3 žlice domačega žganja
Nadev
- 500 g špinače
- divja zelišča: kislica, koromač, divji peteršilj …
- ½ šopka mete
- 4 mlade čebule
- 300 g skute ali fete
- 2 jajci in 1 rumenjak
- 2 žlici olivnega olja
- sol, poper
Za testo zmešamo moko in sol, dodamo olivno olje in žganje ter s prsti pregnetemo. Dodamo toliko vode, da dobimo malo bolj čvrsto testo, ki se ne lepi na prste. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo počivati 1 uro.
Za nadev špinačo in zelišča operemo in na drobno narežemo. Dobro posolimo in pregnetemo, da listi izločijo odvečno tekočino. Špinačo in zelišča zmešamo z narezano čebulo, nadrobljeno skuto ali feto in preostalimi sestavinami.
Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in izrežemo kroge premera 10 cm. Na vsakega položimo polno žlico nadeva in ga prepognemo, da nastane polmesec. Robove stisnemo s prsti ali vilicami, da žepke dobro zapremo.
Zelenjavne žepke lahko ocvremo v vročem olju ali jih položimo v naoljen pekač in pečemo pri 180 °C približno 45 minut.
Humus s čičeriko
1 skodelica suhe čičerke
1 žlica tahinija
4 stroki česna
sok 1 limone
2 žlici olivnega olja
1 žlička mlete orientalske kumine
½ žličke kajenskega popra
malo sveže mletega črnega popra
2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
sol
Čičerko namakamo v rahlo posoljeni mlačni vodi 8 ur. Nato vodo odlijemo in čičerko pristavimo s svežo vodo. Skuhamo jo skupaj s 3 stroki česna, ki bodo stročnici dali sladkast okus.
Čičerko in česen odcedimo ter z malo vode zmeljemo v multipraktiku, da nastane gosta krema. Prestavimo jo v čisto skledo in dodamo limonin sok, tahini, stisnjen preostali česen, sol, olivno olje, orientalsko kumino, kajenski in črni poper.
Zmes dobro zmešamo z metlico za stepanje. Na koncu vmešamo še peteršilj.
Namaz iz ribjih iker
200 g suhega kruha
200 g ribjih iker (taramas)
2 žlici čebule
⅔ skodelice olivnega olja
⅔ skodelice koruznega olja
⅓ skodelice limoninega soka
1 žlica sesekljanega peteršilja
Kruh namočimo v vodi in odcedimo. Ikre v možnarju dobro stolčemo v gladko pasto, dodamo naribano čebulo in nekaj kapljic olivnega olja, še naprej stepamo in postopoma dodajamo kruh in olje.
Ko porabimo vse olje, prilijemo še malo limoninega soka in stepamo tako dolgo, da nastane gladka zmes.
Namaz okrasimo s peteršiljem in postrežemo.
Kupujte knjige še ceneje v Svetu knjige
Člani Sveta knjige imajo vedno najmanj 20 % pa tudi do 70 % popust.