Dragoceno znanje o zakladih, ki nam jih v naši neposredni bližini ponuja narava!
Ljudje že od pradavnine vedo, kako zelišča in samorasle rastline in njihove plodove uporabljati kot hrano. Travniške rastline so uživali kot zdravo zelenjavo in z njimi so začinili jedi, na grmih so trgali sočne jagode, hranljive plodove in semena so našli tudi na drevesih, na primer lešnike, žir in pravi kostanj.
Znanje, kaj je užitno in čemu se je treba izogibati, se je prenašalo med generacijami. V preteklih desetletjih pa se ni spremenil le naš življenjski slog, temveč tudi prehranjevalne navade. Še vedno sicer cenimo zeli in jagode, vendar brusnično marmelado in zeliščni liker praviloma kupimo v trgovini in ju le redki pripravijo v domači kuhinji iz sestavin, ki so jih sami nabrali. A v naravi so nam še vedno na voljo slastne samorasle zeli, iz katerih lahko pripravimo solato in z njimi nadomestimo tudi drugo zelenjavo, najokusnejše jagode na vejah grmov, drevesa pa ne služijo le kot senca, temveč tudi kot shramba užitnih poslastic.
Ko se odprejo grobo dlakavi popki borage (Borrago officinalis), se prikažejo nežne, nebesno modre cvetne zvezde. A te niso le lepe, temveč na jeziku razvijejo nežno zeliščni aromatičen okus.
Leto izida: 2014
Število strani: 256
ISBN/EAN: 9789610130956
Mere izdelka: 14,6 x 20,8 x 0,18
Vezava: Trda
Datum izida:
Založba: Mladinska knjiga Založba
Prevajalec: Petra Piber
Zbirka: Narava na dlani