Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Žajbljevi bomboni

Naredite domače žajbljeve bombone

Ob bolečinah v žrelu večkrat dnevno poližite žajbljev bombon, ki ga zlahka pripravite sami.

Žajbelj je klasična zdravilna rastlina, po kateri posežemo ob bolečinah v žrelu in vnetjih dlesni, torej ob težavah v ustni ali žrelni votlini. Uničuje povzročitelje vnetja in naglo blaži bolečine.

Ko vas boli žrelo, si bolečine olajšajte z doma pripravljenimi žajbljevimi bomboni. Večkrat dnevno poližite po en žajbljev bombon, ki v zaprti embalaži zdrži najmanj eno leto.

Recept najdete v knjigi Narava zdravi, ki prinaša najboljše recepte iz naravne lekarne za zdravje vse družine!

Potrebujemo:

pribl. 10 vejic svežega žajblja

100 g sladkorja

oster nož

desko za rezanje

kozico

kuhalnico

pekač

list papirja za peko

po potrebi možnar

1

Žajbelj na hitro operemo v hladni vodi in ga nato narahlo osušimo s kuhinjsko brisačo. Oberemo listke in jih narežemo čim bolj na drobno. Če uporabljamo posušeni žajbelj, je najlaže, če ga v možnarju zdrobimo v prašek.

2

Sladkor stresemo v kozico in ga na majhnem ognju med stalnim mešanjem počasi segrejemo, da se raztopi. Mešamo, dokler sladkor rahlo ne porjavi.

3

Nato primešamo žajbelj. A pozor: zaradi preostalih kapljic vode na svežih žajbljevih listih lahko prežgani sladkor zacvrči in se iz njega obilno zakadi. Izdelovanje teh bombonov torej ni ravno primerna dejavnost za otroke.

4

Kozico odstavimo ter zmes zelišča in sladkorja po porcijah v velikosti bombonov s kuhalnico razporedimo po pekaču oziroma na papir za peko. Pozor, sladkorna masa je bolj vroča kot krop!

5

Če nam videz bombonov ni všeč, nakapano maso – potem ko se nekoliko ohladi – odlepimo s papirja in jo z dlanmi oblikujemo po želji.

Menu