Naredite domače žajbljeve bombone
Ob bolečinah v žrelu večkrat dnevno poližite žajbljev bombon, ki ga zlahka pripravite sami.
Žajbelj je klasična zdravilna rastlina, po kateri posežemo ob bolečinah v žrelu in vnetjih dlesni, torej ob težavah v ustni ali žrelni votlini. Uničuje povzročitelje vnetja in naglo blaži bolečine.
Ko vas boli žrelo, si bolečine olajšajte z doma pripravljenimi žajbljevimi bomboni. Večkrat dnevno poližite po en žajbljev bombon, ki v zaprti embalaži zdrži najmanj eno leto.
Recept najdete v knjigi Narava zdravi, ki prinaša najboljše recepte iz naravne lekarne za zdravje vse družine!
pribl. 10 vejic svežega žajblja
100 g sladkorja
oster nož
desko za rezanje
kozico
kuhalnico
pekač
list papirja za peko
po potrebi možnar
Žajbelj na hitro operemo v hladni vodi in ga nato narahlo osušimo s kuhinjsko brisačo. Oberemo listke in jih narežemo čim bolj na drobno. Če uporabljamo posušeni žajbelj, je najlaže, če ga v možnarju zdrobimo v prašek.
Sladkor stresemo v kozico in ga na majhnem ognju med stalnim mešanjem počasi segrejemo, da se raztopi. Mešamo, dokler sladkor rahlo ne porjavi.
Nato primešamo žajbelj. A pozor: zaradi preostalih kapljic vode na svežih žajbljevih listih lahko prežgani sladkor zacvrči in se iz njega obilno zakadi. Izdelovanje teh bombonov torej ni ravno primerna dejavnost za otroke.
Kozico odstavimo ter zmes zelišča in sladkorja po porcijah v velikosti bombonov s kuhalnico razporedimo po pekaču oziroma na papir za peko. Pozor, sladkorna masa je bolj vroča kot krop!
Če nam videz bombonov ni všeč, nakapano maso – potem ko se nekoliko ohladi – odlepimo s papirja in jo z dlanmi oblikujemo po želji.