Žar po morsko
Obožujete morske jedi? Radi pečete na žaru?
Pripravite pojedino z dobrotami iz morja.
Več jedi, s katerimi postanete pravi mojster žara, najdete v kuharski knjigi Žar.
Pekoče začinjena ribja nabodala
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 30 minut
Mariniranje: 30 minut
Pečenje: 10 minut
750 g čvrstega ribjega fileja (npr. saja ali soma)
2 limeti
2 stroka česna
1 rdeči čili
4 žlice sončničnega olja
250 g češnjevega paradižnika
8 vloženih kaper
sol in poper
nekaj rezin limone za okrasitev
Ribji file narežite na 3 cm velike kocke in denite v skodelo. Limeti iztisnite in s sokom prelijte ribo.
Česen olupite. Čiliju odrežite pecelj in podolžno prerežite. Semena in svetle stene odstranite. Operite, narežite in skupaj s česnom zmečkajte v terilniku. Dodajte olje in primešajte ribi. Pokrijte in 30 minut marinirajte v hladilniku.
Žar zakurite. Češnjev paradižnik operite. Kapram odstranite pecelj in jih podolžno prepolovite. Kovinska nabodala naoljite. Pustite, da se ribje kocke odtečejo, in marinado prestrezite. Na nabodala izmenjaje nabadajte ribo, češnjev paradižnik in kapre.
Ribja nabodala specite, solite ter poprajte in nadevajte na krožnike. Okrasite z rezinami limone in postrezite. K temu se najbolje prileže česnova majoneza.
Marinirani tunovi zrezki
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut,
Mariniranje: 1 ura
Pečenje: 6 minut
4 zamrznjeni zrezki tune
1 žlička zrn zelenega popra
1 žlička posušenega timijana
pol žličke mlete orientalske kumine
1 noževa konica kajenskega popra
sol
2 žlici olivnega olja
2 žlički limetinega soka
olje za premaz
Zamrznjene tunove zrezke odtajajte v hladilniku v predalu za zelenjavo. Zeleni poper, timijan, orientalsko kumino, kajenski poper in dober ščepec soli za marinado sesekljajte v sekljalniku ali stolcite v terilniku. Primešajte olivno olje in limetin sok.
Tunove zrezke obrišite s kuhinjskimi brisačami in premažite z marinado. Pokrijte in za 1 uro postavite v hladilnik.
Žar zakurite. Pustite, da se zrezki odtečejo, in marinado prestrezite. Ogreto rešetko dobro naoljite. Tunove zrezke položite na rešetko in na močnem ognju pecite 2–3 minute na vsaki strani; vmes premažite z marinado. Takoj postrezite.
Kozice z zeleno omako
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 30 minut
Mariniranje: 30 minut
Pečenje: 4 minute
8 zamrznjenih nabodal s kozicami
3 stroki česna
pol žličke posušenega timijana
8 žlic olivnega olja
sol in poper
1 šop peteršilja
5 izkoščičenih zelenih oliv
1–3 nepovoskane limete
1 žlica pinjol
1 žlica kaper
1 žlica zmerno pekoče gorčice
olje za premaz
Kozice počasi odtajajte v hladilniku. Česen olupite in stisnite v veliko nizko skledo. Dodajte zdrobljen timijan. Primešajte 2 žlici olivnega olja, sol in poper. Nabodala s kozicami položite v marinado, pokrijte in 30 minut marinirajte v hladilniku.
Peteršilj oplaknite in otresite, liste osmukajte. Olive grobo nasekljajte. Eno limeto iztisnite. Limetin sok, peteršilj, olive, pinjole, kapre in gorčico pretlačite v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom in počasi dodajajte preostalo olivno olje. Omako rahlo solite in močno poprajte.
Žar zakurite. Preostali limeti po želji operite z vročo vodo in narežite na osmine. Pustite, da se nabodala odtečejo, in marinado prestrezite. Limetine krhlje po želji nabodite na konca nabodal. Ogreto rešetko dobro naoljite. Nabodala položite na rešetko in na močnem ognju na vsaki strani pecite 2 minuti in ves čas mažite z marinado. Postrezite z zeleno omako.
Pikantna govedina in svinjina, slastne ribe ali nadevane paprike s smetanovo pomako. Na žaru uspe skoraj vse!