Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Vegi čili

Vegi po Jamiejevo

So vegetarijanske jedi lahko tako okusne in nasitne kot mesne? Ja, trdi zvezdniški kuhar in zapriseženi mesojedec Jamie Oliver.

Vsi se zavedamo, da bi morali jesti več zelenjave, vendar je zaradi hitrega življenjskega tempa pogosto ne uspemo vključiti v vsakodnevni jedilnik.

Jamie Oliver, strastni mesojedec, ki pri okusu ne sklepa kompromisov, je za vse, ki ne stavite na zelenjavo, ustvaril kuharsko knjigo Vegi. Z njo dokazuje, da so zelenjavne jedi lahko prav tako okusne kot tiste iz mesa. Naj vam Jamie pomaga odkriti čudežno moč zelenjave! Za pokušino preverite tri njegove vegi recepte.
 

Hrustljavi cvetačni katsu

Hrustljavi cvetačni katsu

Sestavine

2 cvetači (po 800 g)

3 sveži čiliji različnih barv

3 limete

150 g bele moke

3 velika jajca

200 g drobno mletih drobtin

1 čebula

4 stroki česna

5 cm velik kos ingverja

1 korenček

1 šopek svežega koriandra (30 g)

olivno olje

1 zvrhana žlička garam masale

1 žlička mlete kurkume

3 žličke mangovega čatnija

450 g riža basmati

1

Pečico segrejemo na 180 °C/plinska 4. Cvetači narežemo čez kocen na 6 rezin, debelih 2,5 cm (odvečne cvetke brez kocena vložimo po receptu na strani 252). Rezine natremo s soljo in damo na stran, da sol potegne ven vodo.

2

Medtem čilije narežemo na tanke kolobarje in damo v skledico. Posolimo jih, povrhu nastrgamo lupinico dveh limet in iztisnemo sok ter pustimo, da se malce okisajo.

3

V skledo damo 100 g moke, v drugi razžvrkljamo jajca, v tretjo pa stresemo drobtine. Rezine cvetače najprej povaljamo v moki, nato v jajcu, na koncu pa jih še dobro pritisnemo v drobtine, da jih obdajo. Zložimo jih v naoljen pekač in pritisnemo, da se panada lepo oprime rezin. Pečemo 45 minut, da porumenijo in postanejo hrustljave.

4

Medtem olupimo čebulo, česen, ingver in korenček, jih skupaj s koriandrovimi stebli drobno sesekljamo, liste pa prihranimo. V veliko kozico damo 1 žlico olja, jo pristavimo na zmeren ogenj in v njej pražimo sesekljano zelenjavo, ingver, koriander in še vse začimbe, pri tem redno mešamo.

5

Nato vmešamo preostalih 50 g moke in mangov čatni ter dolijemo 1 liter kropa. Premešamo z metlico in kuhamo na šibkem ognju 15 minut, da se malce zgosti, občasno premešamo. Pokusimo in po potrebi solimo in popramo. Riž skuhamo po navodilih na embalaži, nato ga odcedimo. Riž postrežemo z omako, ocvrto cvetačo, okisanimi čiliji, limetinimi krhlji in koriandrovimi listi.

 

Vegi čili

Vegi čili

Sestavine

2 rdeči čebuli

2 sladka krompirja (po 250 g)

3 paprike različnih barv

4 veliki paradižniki

olivno olje

1 žlička semen orientalske kumine

1 žlička mlete prekajene paprike

4 stroki česna

1 limona

400 g fižola cannellini v pločevinki

pekoča čilijeva omaka

250 g črnega riža

1 šopek sveže mete (30 g)

4 manjše pšenične tortilje

4 žlice navadnega jogurta

1

Rebrasto ponev pristavimo na močan ogenj. Čebuli olupimo, sladka krompirja skrtačimo, paprikam odstranimo semena. Od vsake zelenjave odrežemo kos in jih skupaj z 1 paradižnikom shranimo za salso. Preostanek zelenjave grobo nasekljamo na 4 cm velike kose, preostale paradižnike razpolovimo, nato pa vse popečemo v rebrasti ponvi, po potrebi v več rundah.

2

V veliko kozico nalijemo 1 žlico olja, jo pristavimo na zmeren ogenj, in na olju zmešamo orientalsko kumino in prekajeno papriko. Česen olupimo, nasekljamo in dodamo v kozico, vanjo drobno nastrgamo lupinico limone, sproti dodajamo popečene kose zelenjave, vmes pogosto premešamo.

3

Vmešamo vsebino pločevinke fižola (skupaj s tekočino), dolijemo za pol pločevinke vode in dodamo približno 1 žlico čilijeve omake (oziroma po želji). Posolimo, popopramo in počasi kuhamo 30 minut, da se omaka zgosti.

4

Medtem v loncu osoljenega kropa skuhamo riž po navodilih na embalaži. Z dveh vejic mete natrgamo liste, jih drobno sesekljamo skupaj s prihranjeno zelenjavo za salso, nato pa v skledici zmešamo z limoninim sokom in po okusu posolimo in popopramo.

5

Tortilje popečemo v rebrasti ponvi. V jogurt vmešamo nekaj kančkov čilijeve omake. Čili postrežemo s črnim rižem, salso, jogurtom in tortiljami, povrhu pa natrgamo metine liste.

 

Slastni, nasitni gumbo

Slastni, nasitni gumbo

Sestavine

1 čebula

3 stroki česna

3 stebla zelene

3 paprike različnih barv

arašidovo olje

3 zvrhane žlice bele moke

3 sveži lovorovi listi

3 vejice svežega timijana

pol žličke kajenskega popra

1 žlička prekajene mlete paprike

100 ml rdečega vina

400-gramska pločevinka pelatov

400-gramska pločevinka čičerke

200 g zamrznjenega graha

2 sveža čilija jalapeño

4 žlice rdečega vinskega kisa

200 g okre

1

Olupimo in drobno nasekljamo čebulo, česen in zeleno, paprikam odstranimo semena in jih grobo nasekljamo. Veliko globoko ponev pristavimo na zmeren ogenj, dolijemo 3 žlice olja in vmešamo moko, da dobimo prežganje, vmes dobro
mešamo, da se ne prismodi.

2

Dodamo nasekljano zelenjavo, lovor, noter natrgamo timijanove listke in kuhamo 20 minut, da se omaka zgosti in obarva temnorjavo, vmes redno mešamo (kuhajmo z občutkom).

3

Vmešamo kajenski poper, prekajeno papriko in vino ter pokuhamo, da omaka do polovice povre, šele potem vmešamo paradižnik. Dodamo čičerko (skupaj z vodo iz pločevinke) in dolijemo dovolj vode, da vse pokrije. Zavremo in blago kuhamo na zmernem ognju 25 minut, da se omaka zgosti, 5 minut pred koncem kuhanja pa dodamo še grah. Po okusu solimo in popramo.

4

Medtem tanko narežemo čilije, jih damo v skledo, vmešamo kis in ščepec soli. Okre popečemo v suhi ponvi z premazom proti prijemanju, da rahlo pooglenijo, nato jih razpolovimo in potresemo po gumbu.

Menu