Preprosti posladki Urške Fartelj
Očarajte s sladicami, ki ne zahtevajo dolgotrajne priprave.
S pomočjo receptov priljubljene blogerke pripravite dve preprosti sladici.
Urška Fartelj, ki ustvarja recepte 220 stopinj poševno, vam za pomladno razvajanje svetuje odličen bezgov sladoled in slastno panakoto.
Panakota z gozdnimi sadeži
Za panakoto
1 l sladke smetane
80–100 g sladkorja
1 vaniljev strok
8 listov želatine
Za preliv
gozdni sadeži
malo sladkorja
Želatino za 5 minut potopimo v hladno vodo, da se listi zmehčajo.
V lonec damo sladko smetano, sladkor in vaniljeva semena. Ta iz stroka odstranimo tako, da strok po dolgem prerežemo
z noževo konico in postrgamo semena.
Vse skupaj na zmernem ognju segrevamo do vrenja, mešamo, da se sladkor stopi. Odstavimo z ognja in vmešamo dobro ožeto želatino. Z metlico mešamo, da zmes postane gladka, da se želatina enakomerno raztopi in ni grudic.
Panakoto nalijemo v lončke in postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, da se strdi.
Za sadni preliv gozdne sadeže z nekaj sladkorja segrevamo, da sadje spusti malce soka in barve, nato jih pretlačimo. Preliv ne sme biti vroč, da ne stopi panakote.
Bezgov sladoled
2–3 zamrznjene banane
50 ml bezgovega sirupa
50 ml sladke smetane (lahko uporabimo tudi kokosovo)
ščep vaniljevih semen
borovnice
bezgovi cvetovi
Zamrznjeni banani skupaj s sirupom, sladko smetano in vaniljo (ki naj bodo mrzli) v multipraktiku dobro zmeljemo. Po
minuti bo nastal sladoled, ki ga lahko takoj uporabimo.
Če vsega sladoleda ne porabimo, ga lahko zamrznemo. Tako pripravljen sladoled ne bo zbit, ampak vedno dovolj mehak,
da ga z žlico lepo nadevamo. Vendar ga moramo zamrzniti, preden se stopi.
Sladoled postrežemo na borovnicah in z drobnimi cvetovi bezga.