Preproste sladice, polne sadja
Preizkusite se v peki slastnih slaščic, polnih sadja, ki jih obožuje vsa družina.
Izbrali smo sočne mafine s hruškami, okusne malinove pitice z limonino kremo ter mamljiv kolač z višnjami in čokolado. Še več navdihujočih receptov za slastne jedi najdete v knjigi Peka.
Mafini s hruškami in makom
Količina: 12 kosov
Čas priprave: 20 minut, pečenje: 25 minut
1 velika hruška (pribl. 250 g, npr. abate fetel)
200 g moke
2 žlički pecilnega praška
50 g mletih lešnikov
50 g mletega maka
100 g zmehčanega masla
100 g sladkorja
2 jajci
200 g kisle smetane
2 žlici olja nevtralnega okusa
Pečico ogrejte na 180 °C. V vdolbinice pekača za mafine položite papirčke oziroma jih namastite.
Hruško olupite, izkoščičite in narežite na koščke. Zmešajte moko, pecilni prašek, orehe in mak. Maslo v koščkih in sladkor kremasto stepite. Postopoma dodajte jajca, nato še kislo smetano in olje. Z žlico primešajte mešanico z moko, nazadnje vmešajte koščke hruške.
Testo naložite v vdolbine in mafine pri 180 °C na srednjem vodilu pecite približno 25 minut. Vzemite ven, pustite, da se ohladijo, in zvrnite iz vdolbin.
Malinove pitice z limonovo kremo
Količina: 10 kosov
Čas priprave: 20 minut, pečenje: 27 minut
Za krhko testo:
250 g moke
125 g hladnega masla
90 g sladkorja
ščep soli
1 jajce
maščoba in krušne drobtine za modelčke
Za kremo:
60 g zmehčanega masla
100 g sladkorja
2 jajci
2 žlici moke
60 ml limoninega soka
1 žlička nastrgane limonine lupinice
Za okras:
100 g majhnih malin (lahko tudi gozdnih jagod)
sladkor v prahu za posip
Moko, maslo v koščkih, sladkor, sol in jajce na hitro zgnetite v testo. Modelčke za pitice ali brioše (Ø 10 cm) namastite in posujte s krušnimi drobtinami. Testo razdelite na deset delov, s prsti pritisnite v modelčke in za 30 minut postavite na hladno.
Pečico ogrejte na 200 °C (ventilatorska 180 °C). Testo v modelčkih z vilicami večkrat prebodite in 12 minut slepo pecite. Vzemite ven in po potrebi toplim piticam še v modelčku s hrbtom žlice popravite obliko. Pečico pustite vključeno.
Medtem za kremo zmešajte maslo in sladkor, da nastane gladka zmes. Primešajte jajca, moko ter limonov sok in lupinico. Kremo naložite v pečene pitice in pecite še 15 minut. Jagodičje previdno operite, osušite, razdelite med pitice in posujte s sladkorjem v prahu.
Višnjev kolač s čokolado
Količina: 12 kosov
Čas priprave: 40 minut, pečenje: 50 minut
500 g svežih višenj
100 g temne čokolade (najmanj 45 % kakava)
4 jajca (velikost M)
150 g zmehčanega masla
150 g sladkorja
100 g pšenične moke (tip 400)
1 žlička pecilnega praška
100 g mletih lešnikov
1 žlička mletega cimeta
noževa konica mletega muškatnega cveta
noževa konica mletega pimenta
1 žlička nastrgane lupinice 1 nepovoskane pomaranče
2 žlički kakava v prahu
sol
maslo za model
sladkor v prahu za posipanje
Višnje operite, otrite, jim odstranite peclje in jih izkoščičite. Čokolado grobo nasekljajte, v kovinski posodi stopite nad vročo vodno kopeljo in ohladite do mlačnega. Jajca ločite.
Pečico ogrejte na 180 °C. Z metlicami ročnega mešalnika v skledi umešajte maslo in 100 g sladkorja, da zmes močno penasto naraste. Vmešajte rumenjake in mlačno čokolado. Temeljito zmešajte moko, pecilni prašek, lešnike, cimet, muškatov cvet, piment, pomarančno lupinico in kakav. To mešanico dodajte čokoladni zmesi in na kratko premešajte. Beljake s preostalim sladkorjem in ščepcem soli čvrsto stepite. Sneg previdno primešajte testu.
Okrogel model s snemljivim obodom (Ø 26 cm) namastite z maslom, vanj naložite testo in zgladite. Nanj porazdelite višnje. Na spodnjem vodilu pecite približno 50 minut. Ali je kolač pečen, preverite s palčko.
Vzemite iz pečice in kolač v modlu ohladite na kuhinjski mrežici. Vzemite iz modla in posujte s sladkorjem v prahu.
Sladki kolači, dišeči mafini, izvirne tortice na palčki, sadne torte in slane dobrote – knjiga Peka vsebuje pester izbor užitkov iz pečice!