S kivijem nad okužbe dihal
Proti okužbam dihalnih poti izberite kivi!
Tako svetuje Polona Kovič v novi knjigi Hrana za krepitev odpornosti, ki je izšla ravno v času, ko si je telesno odpornost in vitalnost res dobro temeljito (o)krepiti.
Kivi vsebuje izjemne količine vitamina C. Že z enim samim sadežem na dan zadovoljimo dnevno potrebo po njem. Če pa si jih v mokrem in hladnem jesenskem času privoščimo več na dan, se lahko z njimi varujemo pred prehladnimi obolenji in hkrati prihranimo denar, saj so sintetični vitamini veliko dražji, a manj učinkoviti.
Kivi da polet našemu imunskemu sistemu in celotni presnovi, poudarja Polona Kovič v knjigi Hrana za krepitev odpornosti. Spodbuja tudi sistem žlez z notranjim izločanjem in deluje kot blag diuretik in blago odvajalo. Hitro nam povrne sposobnost koncentracije, kadar smo v stresu in nam zmanjkuje tako psihičnih kot fizičnih moči.
Kivi vsebuje tudi veliko magnezija, zato je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ožiljem in srcem. Magnezija nam, zahodnjakom, primanjkuje predvsem zato, ker hrano predolgo kuhamo in tako uživamo preveč toplotno obdelane hrane, tudi zelenjave. Absorpcijo magnezija iz hrane pa poleg kuhane hrane zavira tudi uživanje alkohola in mesa.
Nakup in priprava
Kivi je najokusnejši, ko se pod pritiskom prsta malce vda. Če kupimo še čvrste sadeže, jih doma shranimo v bližini banan, saj se tako hitreje zmehčajo.
Pri nas so na voljo vse štiri vrste kivija:
- drobnejši sadeži sorte monty so trpkejši in imajo več sadnih kislin,
- preostale tri sorte vsebujejo več sadnih sladkorjev in skoraj nič grenčin.
Sorta monty je zato primerna sestavina predjedi pred težjimi beljakovinskimi jedmi (zreli siri, fižol, soja, tempeh, tofu, jajca), saj zelo olajša in pospeši njihovo prebavo. Ta sorta vsebuje veliko encima, ki spreminja obliko beljakovin in tako olajša njihovo presnovo.
Druge, slajše sorte, pa so primerne za sadne solate, sladice, napitke, sadne kupe …
Vselej, kadar pripravljamo jedi s kivijem, pazimo, da ga olupimo in narežemo, tik preden končamo pripravo oziroma tik preden jed ponudimo. Pazimo tudi, da ga ne polagamo neposredno na mlečne izdelke ali vanje, saj jih kivi lahko hitro sesiri.
Kivi z jabolki in korenčkom
- 3 kivije
- 3 kiselkasta jabolka
- 3 korenčke
- zravnano žličko ingverja v prahu
- 3 žlice javorovega sirupa
- 3 zvrhane žlice orehovih jedrc
Jabolka dobro umijemo, obrišemo in razrežemo na četrtine. Izrežemo jim peščišča in jih prečno narežemo na nekaj rezin.
Korenčke temeljito umijemo, olupimo in nastrgamo na strgalniku.
Nazadnje olupimo še kivije in jih narežemo na kolobarje.
Vse troje damo v skledo, potresemo z ingverjem in osladkamo z medom. Dobro premešamo, nato pa potresemo še z grobo sesekljanimi orehovimi jedrci.
Kupujte knjige še ceneje v Svetu knjige
Člani Sveta knjige imajo vedno najmanj 20 % pa tudi do 70 % popust.
Knjiga Hrana za krepitev odpornosti in zdravja na voljo tudi v Svetu knjige.