Avokado na jedilniku
Ali ste vedeli, da ima avokado organizmu najlaže dostopne beljakovine?
Hkrati vsebuje posebno vrsto ogljikovega hidrata, ki znižuje raven sladkorja v krvi, pa esencialne maščobe (linolno in linolinsko kislino) ter dragocene vitamine E, B3, B6 in B7.
Kako avokado vključiti v jedilnik? Pripravite ga za predjed ali kot prilogo. A pozor! Takoj po lupljenju ga pokapajte z limoninim sokom, svetuje Polona Kovič, avtorica knjige Alternativna kuhinja 2, ki se z zdravo, presnovnim sposobnostim telesa prilagojeno prehrano ukvarja že več kot tri desetletja. Tako preprečite oksidacijo esencialnih maščobnih kislin, kar opazite kot porjavitev prerezanih ploskev.
Pikantna avokadova krema
1 zrel avokado
3 dl doma pripravljenega mandljevega mleka ali mleka iz kokosovih kosmičev
1/2 čajne žličko karija
žlička bio gorčice
čajna žlička morske soli
Avokado prerežemo, odstranimo koščico in iz obeh polovic izdolbemo meso.
V mešalniku ga gladko razmešamo z mandljevim ali kokosovim mlekom, karijem, gorčico in soljo.
Gosto kremo vlijemo v kozarce in ponudimo z dolgimi žličkami.
Pikantni avokadov namaz
1 zrel avokado
3–5 strokov česna
2 žlički limoninega soka
žlička bio gorčice
1/2 čajne žličke nepekoče oziroma sladke paprike
morska sol
Olupimo in pretlačimo česen. Avokado prerežemo, odstranimo koščico ter z žlico izdolbemo meso.
Pokapamo ga z limoninim sokom in ga z vilicami gladko pretlačimo s česnom, gorčico, papriko in soljo.
Ponudimo s polnovrednim esenskim kruhom ali sušenimi ploščicami.
Ajdova kaša z avokadom
2 skodelici s hladnim postopkom luščene ajdove kaše
3 žlice bio sojine omake tamari
1 avokado
Ajdovo kašo čez noč namočimo v hladni vodi (v razmerju 1 : 3). Zjutraj jo v pokriti posodi, ne da bi jo mešali, »skuhamo« tako, da ploščo vklopimo samo za nekaj minut, toliko da kaša zavre, potem pa jo izklopimo in pustimo kašo na plošči, dokler povsem ne nabrekne.
Pokapamo jo s sojino omako in v posodi pretresemo. Prerežemo avokado, mu odstranimo koščico ter izdolbemo meso.
Polagamo ga v kašo, ki jo nato previdno premešamo. Takoj ponudimo kot samostojen obrok ali glavno jed.
Knjiga, ki je mnogo več kot klasični kuharski vodnik h kulinaričnim užitkom, vam bo dala misliti.