Vrtanek, velikonočna dobrota
Recept za kruh iz boljšega testa, ki ga najdete tudi v knjigi Dobra slovenska kuhinja.
Na mizi z velikonočnimi dobrotami ne sme manjkati kruh iz boljšega testa.
Recept za tak kruh iz bele moke, dišeč, malo sladek, predvsem pa mehak in puhast, najdete v knjigi Zlata Slovenija: Dobra slovenska kuhinja. Knjiga prinaša izbor receptov iz legendarne izdaje Slovenska kuhinja priznanega in mednarodno uveljavljenega kuharskega mojstra Slavka Adamljeta.
1 kg moke
500 do 600 ml kislega mleka
50 g kvasa
1 žlička sladkorja
zmleti poper
1 jajce za mazanje
Najprej postavimo kvas: svež kvas razdrobimo, ga zmešamo z žličko sladkorja, dvema žlicama moke in toplo vodo in ga postavimo na toplo vzhajat.
Moko presejemo v skledo, ji dodamo kislo mleko, vzhajani kvas in malo zmletega popra ter zamesimo testo.
Testo temeljito pregnetemo, ga pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da počasi vzhaja. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in ga razdelimo na tri enako velike pramene. Te pletemo v kito in jo zaokrožimo v venec.
Oba konca pokrijemo s svaljkom iz testa in položimo na namaščen okrogel pekač. Na vrtanek prilepimo različne majhne okraske iz testa.
Venec znova pokrijemo in ga postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja. Nato ga premažemo s stepenim jajcem, postavimo v ogreto pečico in pečemo eno uro pri 180 oC.
Naj pri vas doma zadiši po dobrotah iz vseh slovenskih pokrajin.