Slastna domača marmelada
S slastnimi doma narejenimi marmeladami in želeji iz svežega sadja, kupljenega na tržnici ali pridelanega na lastnem vrtu, lahko še dolgo ohranite okus poletja.
Nekoč so sadje z enako količino sladkorja kuhali tako dolgo, da se je zmes zgostila. Danes želirni sladkor ne skrajšuje le časa kuhanja, temveč tudi bolje ohrani sadno aromo.
In ker je priprava resnično otročje lahka, se je brez skrbi lahko lotite tudi kuhanja nevajeni. Držite se naših nasvetov in se prepričajte sami!
Najpomembnejša je kakovost sadja
Sadje mora biti zrelo in zdravo, ne sme biti obtolčeno ali nagnito, sicer obstaja nevarnost, da bodo marmelado hitro napadle plesni.
Sadeže odtehtajte šele, ko jih očistite, olupite in razkoščičite. Poleg ustrezne kakovosti sadja je pomembno tudi razmerje med količino sadja in sladkorja, ki zagotavlja želiranje.
Prvi korak
Kozarce in pokrovčke dobro očistite, prekuhajte in jih položite v vročo vodo. Tik preden kozarce napolnite, jih obrnjene položite na čisto kuhinjsko krpo, da se odcedijo. Po želji lahko kozarce tudi temeljito operete, nato pa postavite v pečico, ogreto na približno 80 °C, in jih sterilizirate.
Želirni preizkus
Po preteku navedenega časa kuhanja kanite 1 žličko marmelade na hladen krožnik in ga poševno nagnite. Če je marmelada čvrsta in se ne razleze, jo lahko daste v pripravljene kozarce. V nasprotnem primeru jo kuhajte še 1–2 minuti in nato želirni preizkus ponovite.
Pomoč v sili
Če se marmelada nikakor noče strditi, lahko pomaga jabolko, ki vsebuje pektin. Olupljeno jabolko drobno nastrgajte, ga vmešajte v sadno zmes in marmelado kuhajte še 1–2 minuti. Ponovite želirni preizkus.