Adijo, gluten
Pripravite okusne jedi brez glutena.
Preverite recepte za ajdove palačinke, korenčkov kruh in napitek iz manga. Vse recepte lahko poiščete tudi v knjigi Kuhamo in pečemo brez glutena.
Korenčkov kruh
Količina: za 15 rezin
Čas priprave: 15 minut, 1 ura in 15 minut peke
500 g korenja
250 g temne mešane moke
100 g sončničnih semen
5 g soli
1 žlica tapiokine moke
1½ vrečke pecilnega praška
1 noževa konica sode bikarbone
pol žličke začimb za kruh
maščoba za pekač
Pečico segrejte na 175 °C in pekač dobro namastite.
Korenje očistite, olupite in drobno nastrgajte. V skledi z dlanmi zamešajte vse sestavine v enotno testo in ga preložite v pekač.
Kruh dajte v vročo pečico na srednjo rešetko za 1 uro in 15 minut, nato ga vzemite ven in postavite na mrežo, da se ohladi.
Mangov mlečni napitek
Količina: za 2 osebi
Čas priprave: 35 minut, 12 ur za namakanje
100 g indijskih oreščkov
1 mango
pribl. 500 ml kravjega, sojinega ali riževega mleka
Zvečer denite indijske oreščke v skledo, jih povsem prelijte z vodo in pustite, da se čez noč namakajo.
Zjutraj vodo odcedite, oreške dajte v visoko mešalno posodo s 500 ml sveže hladne vode, zmeljite s paličnim mešalnikom in še pretlačite skozi fino sito.
Mango olupite, odstranite meso s koščice, dodajte k pretlačenim indijskim oreščkom v mešalno posodo in oboje zmeljite v zelo gladko zmes.
Zmesi dodajte kravje, sojino ali riževo mleko do želene gostote. Napitek razdelite na dva kozarca in ga postrezite.
Ajdove palačinke z mladim sirom in lososom
Količina: za 12 kosov
Čas priprave: 1 ura in 15 minut
Za testo
180 g ajdove moke
350 ml mleka
3 jajca
sol
Za nadev
1 žlica srednje ostre gorčice
1 žlica medu poper
1 vejica kopra
12 listov kodrolistne endivije
150 g mladega sira
12 rezin prekajenega lososa
Dodatno
4 žličke olja za praženje
Za pripravo testa dajte ajdovo moko v skledo in na sredini naredite vdolbino. Vanjo dajte mleko, jajca in pol žličke soli ter vse sestavine z metlico zmešajte v gladko testo ter ga pustite počivati približno 30 minut.
Medtem za nadev gladko zmešajte gorčico in med ter začinite s poprom. Koper sperite pod hladno vodo, otresite do suhega, potrgajte lističe in jih umešajte v omako. Solato očistite, operite, dobro odcedite in narežite na majhne kose.
Ponev premera 18–20 cm segrejte in namažite z oljem, vlijte majhno zajemalko testa in ga z nagibanjem ponve enakomerno razporedite po dnu. Na zmernem ognju pecite 2–3 minute z obeh strani do zlato rjave barve, nato palačinko vzemite iz ponve. Na enak način specite še preostale palačinke.
Vsako palačinko najprej premažite s približno 1 žlico mladega sira, nato jo obložite z rezino lososa in narezanim listom solate ter prelijte z nekaj kapljicami gorčične omake, pri tem pa pustite približno 2 cm prostega roba vse naokoli. Stranice palačinke narahlo prepognite čez nadev, palačinko tesno zvijte od spodaj navzgor in jo poševno prerežite na pol. Vsako palačinko do polovice zavijte v pergamentni papir in jo zvežite s kuhinjsko vrvico.