Ste za sladko?
Bi nekaj sladkega? Lotite se peke slaščic po receptih najboljših slovenskih kuharskih učiteljev.
Slaščičarstvo je umetnost. S preizkušenimi recepti, natančnim tehtanjem in pozornim sledenjem postopkom lahko postanete pravi mojstri sladke peke.
Za uspeh slaščic sta namreč bistveni natančnost in potrpežljivost, pa tudi čas, saj bližnjic ni. V pomoč so vam lahko nasveti in recepti učiteljev praktičnega pouka iz BIC Ljubljana, zbrani v knjigi KRUHarije & CUKRnije.
Gosposki kolač
100 g masla
90 g kristalnega sladkorja
40 g rumenjakov (pribl. 2)
60 g beljakov (pribl. 2)
50 g mletih lešnikov ali mandljev
50 g naribane čokolade
63 g moke
340 g izkoščičenih višenj
5 g pecilnega praška
5 g ruma
za noževo konico cimeta
12 g vaniljevega sladkorja
Za glazuro: 150 g čokolade in 70 g rastlinske masti
Za okras: kandirane češnje s peclji
Maslo penasto stepemo, dodamo polovico kristalnega sladkorja in rumenjaka. Mešamo, dokler ne nastane homogena zmes.
Beljaka stepemo v čvrst sneg s preostalim kristalnim sladkorjem ter ga zmešamo z zmesjo iz masla in rumenjakov.
Zmešamo lešnike ali mandlje, čokolado, presejano moko in pecilni prašek ter cimet in rum. Nato obe zmesi združimo in previdno premešamo.
Okrogel model za kolače namastimo in vanj nadevamo zmes. Po njej potresemo odcejene višnje. Kolač pečemo 50 do 60 minut pri 175 °C. Nato ga pustimo, da se ohladi.
Za glazuro stopimo rastlinsko mast, ki se ne sme preveč segreti. Dodamo zdrobljeno čokolado, zmešamo in zmes segrejemo do 45 °C, ohladimo na 25 °C in zopet segrejemo na 32 °C ter z njo oblijemo kolač. Ko se glazura malo strdi, kolač okrasimo s kandiranimi češnjami.
Borovničeva pita
Za krhko testo
- 200 g moke
- 135 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 g jajc (pribl. 1)
Za kremo
- 135 g sladkorja
- 135 g masla
- 135 g jajc (pribl. 2,5)
- 40 g moke
- 100 g fino mletih mandljev
- 30 ml ruma
- 40 g vaniljeve kreme (lahko tudi iz praška za puding ali instantne kreme za kremne rezine)
Za nadev: 400 g borovnic (lahko zamrznjenih)
Za preliv: preliv za torte
Za posip: sladkor v prahu
Zmehčano maslo in sladkor damo v skledo ter dobro umešamo, da zmes posvetli. Nato dodamo jajce in za tem presejano moko. Zgnetemo testo, ga oblikujemo v pravokotnik in zavijemo v prozorno folijo. Damo ga v hladilnik za vsaj 30 minut.
Ohlajeno testo razvaljamo 4 mm debelo in ga položimo v model za pite. Na več mestih ga prepikamo z vilicami in položimo za 15 minut v zamrzovalnik. Nato ga pečemo pri 180 °C 10 minut, da svetlo porumeni.
Za mandljevo kremo umešamo sladkor in zmehčano maslo, dodamo jajca, nato še presejano moko, mandlje in rum. Nazadnje vmešamo vaniljevo kremo.
Pečeno testo nadevamo najprej s plastjo mandljeve kreme, nato z borovnicami. Naredimo več plasti. Pito pečemo 35 do 40 minut pri 180 °C.
Ohlajeno prelijemo s tortnim prelivom in posujemo s sladkorjem v prahu.
Čokoladne blazinice s sezamom
220 g jedilne čokolade (z vsaj 54 % kakava)
50 g masla
100 g jajc (pribl. 2)
25 g medu
100 g moke
20 g temnega kakava v prahu
7 g pecilnega praška
ščep soli
Za povaljanje: 100 g sezama
Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in vanjo vmešamo drobno narezano maslo. Mešamo, da se maslo lepo stopi in enakomerno poveže s čokolado. Čokolado nato nekoliko ohladimo, še vedno pa mora ostati tekoča.
Medtem penasto stepemo jajci in med. K tej zmesi vmešamo čokolado z maslom in mešamo, da se zmesi dobro povežeta.
V posodici zmešamo suhe sestavine in jih dodamo čokoladno-jajčni zmesi. Zmes damo v hladilnik, da se ohladi in malo strdi. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice, velike približno 3 cm, in jih povaljamo v sezamu.
Položimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko. Kroglice morajo biti kar precej narazen, da se med peko ne sprimejo. Čokoladne blazinice s sezamom pečemo 8 minut pri 180 °C.